Till umu.se

Fakulteten i medierna

Lena Berggren om demokrati i Go'kväll

2018-03-16
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, medverkar i SVT:s Go'kväll där hon talar om demokrati och den föreställning som hon gör tillsammans med Västerbottensteatern.

Umeåforskare bakom statlig utredning

2018-03-14
Historikern Björn Åstrand, Umeå universitet, tidigare dekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet och ledamot i Skolkommissionen, presenterade vid en presskonferens i veckan utredningen "Med undervisningsskicklighet i centrum".

DN: Dödahavsrullarna talar till vår apokalyptiska tid

2018-03-13
Just nu sjätte plats på Dagens nyheters lista över läsvärda böcker. Författaren Ola Wikander skriver i samma tidning hur den nya översättningen av Dödahavsrullarna är ett humanistiskt storverk. Redaktör för översättningsprojektet är Mikael Winninge vid Umeå universitet.

Bildmuseets utställning top 20 i Europa

2018-03-12
Det är den brittiska tidningen The Guardian som placerat Bildmuseets Dada är Dada på en lista över de 20 mest sevärda konstutställningarna i Europa just nu.

SR: Gemensamt forskningsprojekt om samer och ainufolket

2018-03-07
Umeå och Vaartoe har haft besök av en delegation från Hokkaido universitet i Sapporo, Japan. En av forskarna är Kunihiko Yoshida, professor i civilrätt. I samband med besöket konkteriserades planer på framtida forskningssamarbeten.

Om statliga regleringar av renskötsel och skolgång bland samer

2018-03-05
I en artikel i World Policy Journal skriver doktoranden Charlotta Svonni, vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet, om hur svenska regeringar i århundraden har reglerat renskötsel och skolgång som ett sätt att kontrollera den samiska befolkningen.

SR: Om varför kriget i Syrien är så brutalt

2018-03-02
Historikern Martin Hårdstedt, Umeå universitet, intervjuas i Sveriges radio P4 Gotland om varför kriget i Syrien är så brutalt.

Mer i medierna


Sidansvarig: Per Melander

Utskriftsversion