Aktuellt vid humanistiska fakulteten

Den 30 juni 2017 slutade Per-Olof Erixon som dekan vid den humanistiska fakulteten och efterträddes av Åsa Karlsson-Sjögren. I en intervju berättar hon om sina tankar inför de nya arbetsuppgifterna, medan Per-Olof Erixon sammanfattar sina sex år; om humanioras roll, universitetsvärlden och om risken att bli betraktad som kommunist och inte minst om ”… valfrihet, individualisering och allt detta nyliberala tjafs som drivits till sin spets”.

Åsa Karlsson Sögren Foto: Per Melander, Umu

Läs intervjun

Per-Olof Erixon Foto: Per Melander, Umu

Läs intervjun

Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner

2018-02-16
Välkommen till Rávvásiid siida – Elders corner som är en ny öppen seminarieserie som tar tillvara de äldres kompetens och erfarenheter.

Lena Berggren medverkar i nytt teaterprojekt

2018-02-13
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, kommer under våren att jobba med ett teaterprojekt tillsammans med Västerbottenteatern. Projektet handlar om demokrati och är en kombination av föreläsning och teaterföreställning.

Årets svenska bilderbok utsedd

2018-02-08
Årets svenska bilderbok är "Fågeln i mig flyger vart den vill" av Sara Lundberg, det tillkännages idag av juryn för det nationella bilderbokspriset Snöbollen. Boken, som även fick Augustpris tidigare i vår, kommer att presenteras i en utställning på Bildmuseet i samband med prisutdelningen under Lit...

Ny sommarkurs: History of Food and Wine

2018-02-06
När började vi äta med en gaffel? Vad åt kungar och drottningar till frukost? Vad åt bönderna? Varför finns det så mycket hunger i en värld av överflöd? Lär dig mer om maten och vinets historia i sommar.

FT: Norrland bortom fördomarna

2018-02-06
I Fria tidningen intervjuas bland andra en av redaktörerna och författarna till forskarantologin Norrlandslitteratur, litteraturvetaren Anders Öhman, Umeå universitet, om Norrland bortom fördomarna.

Mer nyheter om Umeå universitet

Till kalendariet