Aktuellt vid humanistiska fakulteten

Den 30 juni 2017 slutade Per-Olof Erixon som dekan vid den humanistiska fakulteten och efterträddes av Åsa Karlsson-Sjögren. I en intervju berättar hon om sina tankar inför de nya arbetsuppgifterna, medan Per-Olof Erixon sammanfattar sina sex år; om humanioras roll, universitetsvärlden och om risken att bli betraktad som kommunist och inte minst om ”… valfrihet, individualisering och allt detta nyliberala tjafs som drivits till sin spets”.

Åsa Karlsson Sögren Foto: Per Melander, Umu

Läs intervjun

Per-Olof Erixon Foto: Per Melander, Umu

Läs intervjun

Konsthögskolans masterutställning öppnar på Bildmuseet

2018-04-23
Under Bildmuseets Art Friday den 4 maj öppnar den årliga avgångsutställningen av studenterna vid Konsthögskolans masterprogram, kulmen på fem års studier i fri konst.

Från tennsoldater till datorsimuleringar

2018-04-23
I en ny avhandling vid Umeå universitet belyser Tomas Karlsson krigsspelens långa historia. Undersökningen löper över 200 år och visar hur förvånansvärt mycket i krigsspelen som är sig likt trots den omfattande tekniska utvecklingen på området.

EU-medel till tre Umeåforskare

2018-04-19
Tre forskare vid Umeå universitet tilldelas EU-medel för forskningsprojekt inom kryoelektronmikroskopi, energilagring och europeisk populärkultur.

Historiskt symposium i meänkieli

2018-04-13
Hösten 2017 startade Umeå universitet den första kursen i meänkieli på akademisk nivå. Universitet bjuder nu in till ett symposium, med temat Meänkielis rumsliga och tematiska räckvidd – igår, idag, imorgon. I föredrag och samtal behandlas meänkielis utveckling och de utmaningar språket står inför.

Vad nätet gör med oss och vad vi gör med nätet

2018-04-10
”The Inheritance of the Digital” utgör temat i senaste numret av tidskriften Cultural Analysis. Flera forskare från Umeå universitet bidrar som skribenter varav en, Coppélie Cocq, docent i samiska studier, även medverkar som gästredaktör.

Mer nyheter om Umeå universitet

Till kalendariet