Till umu.se

VK: Feministiska visioner om liv framför jobb

2017-09-20
Idéhistorikern Lena Eskilsson skriver i Västerbottens-Kuriren om en ny bok, "Feminism som lönearbete", där genusforskarna Maria Carbin, Johanna Overud och Elin Kvist, Umeå universitet, undersöker lönearbetets roll i svensk feminism och jämställdhetspolitik.

Ny bok: Early Language Learning – Complexity and Mixed Methods

2017-09-18
Detta är den första samlingen av forskningsstudier som utreder potentialen med att mixa olika metoder vid inlärning av främmande eller andraspråk hos barn. Boken samlar nya studier som gjorts i Kamerun, Kina, Kroatien, Etiopien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kenya, Mexiko, Slovenien, Spanien, Sverig...

Erfarenheterna av 2011 års skolreformer varierar kraftigt

2017-09-11
Mer fokus på prestation och tydligt mätbara ämneskunskaper, men saknad efter möjligheten att tillvarata elevers intresse och historieämnets livstolkande potential - så kan de övergripande resultaten sammanfattas när tjugosex lärare verksamma på mellanstadiet, i en nyutkommen avhandling vid Umeå univ...

Vilka är Sveriges häftigaste forskare?

2017-09-07
Varje år i maj månad hålls en årligt återkommande vetenskapsfestival i Göteborg. Hundratals aktiviteter, uppåt 70 000 besök och mer än 1000 timmars vetenskap. En aktivitet är att under året hitta som man säger: "Sveriges 100 häftigaste forskare". Språk- och litteraturforskaren Virginia Langum, Umeå ...

Intervju med Virginia Langum

2017-09-07
Är du elak och avundsjuk kan det bero på att du har för mycket svart galla i kroppen! Den diagnosen skulle du i alla fall kunna få av en medeltidspräst. Karin Gyllenklev träffar Virginia Langum för att prata om bland annat präster som läkare och synen på medicin under medeltiden.

DIGSUM-dagen

2017-09-06
Den 30 maj hölls den första DIGSUM-dagen. Denna endagskonferens som syftade till kunskapsutbyte och nätverkande mellan DIGSUMs forskargrupper planeras att bli årligt återkommande. Redan nu kan intresserade markera den 17 maj 2018 i sina kalendrar.

Ny bok: Om gudlösheten

2017-09-06
Gud har blivit otänkbar för det moderna förnuftet – därmed blir talet om denne Gud obegripligt. I en ny bok granskar Tomas Orylski, lektor i religion och teologi, Umeå universitet, samtida fransk ateism.

Samisk forskningsdag i samarrangemang med Silvermuseet/INSARC

2017-09-05
Den 24 augusti anordnade Vaartoe – Centrum för samisk forskning i samarrangemang med Silvermuseet/INSARC i Árjepluovve/Arjeplog en forskningsdag för samiska organisationer och arkiv, museer och forskningsinstitutioner i Sápmi på svensk sida.

SvD: Högertrafik fick staten att tala med folket

2017-09-04
I en artikel publicerad i Svenska dagbladet skriver Fredrik Norén, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, om hur högertrafikomläggningen för 50 år sedan vändes till en informationssuccé med hjälp av broschyrer, mjölkpaket, frimärken och tv-jippon.

Umeåetnolog Helena Pettersson invald i en av Sveriges kungliga vetenskapsakademier

2017-08-30
I maj 2017 valdes Helena Pettersson in som arbetande akademiledamot i en av Sveriges kungliga vetenskapsakademier, Kungl. Skytteanska samfundet. Pettersson är docent i etnologi vid inst. för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet, och forskar bland annat om vetenskapskultur, arbetsmobilitet ...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Per Melander

Utskriftsversion

Presskontakt

Per Melander, kommunikatör
Kansliet för humaniora, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Förvaltningshuset, östra flygeln, Universitetstorget 16, plan 4 (huvudingång från Petrus Laestadius väg)

Tel:  +46 90-786 93 79

Kontaktformulär