Till umu.se

Ny bok: Forest Governance and Management Across Time

2017-11-21
I en ny bok utforskas historiska och nutida synsätt när det gäller styrning och förvaltning inom svenskt skogsbruk. Huvudförfattare är idéhistorikern Erland Mårald, statsvetaren Camilla Sandström, båda Umeå universitet och Annika Nordin, skoglig ekofysiolog, vid Sveriges lantbruksuniversitet.

SvD: Norrland bortom vildmarksromantik och indignation

2017-11-20
En understreckare i Svenska Dagbladet tar sin utgångspunkt i den norrbottniske poeten David Väyrynens nyutkomna diktbok Kärleken till vidderna och glesheten i Norrbotten för ett resonemang om "Norrland". I artikeln refereras bland annat även till boken "Brännpunkt Norrland" med etnologen Bo Nilsson ...

9 miljoner till tvärvetenskap om skog och klimat

2017-11-15
Kan vi utgå från skogen för att göra klimatfrågan mänskligt greppbar? Idéhistorikern Erland Mårald, och tre forskarkollegor vid Umeå universitet och SLU har fått pengar från Formas för ett tvärvetenskapligt projekt som handlar om hitta konstruktiva och meningsfulla klimatåtgärder på det lokala plane...

5,8 miljoner från VR för forskning kring kontroversiella frågor i samhällsorienterande undervisning

2017-11-14
Professor Anna Larsson vid institutionen för idé- och samhällsstudier får 5,8 miljoner från Vetenskapsrådet för projektet Kontroversiella frågor i samhällsorienterande undervisning: En komparativ ämnesdidaktisk studie.

Pris till professor emeritus Olavi Korhonen

2017-11-13
Vid Kungl. Gustav Adolfs Akademiens högtidssammanträde i Rikssalen på Uppsala slott den 6 november i år utdelades priser till sammanlagt 18 förtjänta mottagare. En av dem som mottog pris var professor emeritus i samiska, Olavi Korhonen.

Opulens: "Vi ringer våra mödrar"

2017-11-10
"Det är inte en galen seriemördare som förläst sig på Bibeln. Det är bara en helt vanlig fähund som hatar kvinnor." Litteraturvetaren Annelie Bränström-Öhman, Umeå universitet, om det strukturella våldet mot kvinnor.

Genusforskning i fokus hos Sveriges radio

2017-11-10
I en serie på Sveriges radio P4 Västerbotten presenteras en rad forskare och deras forskning inom genusvetenskap vid Umeå universitet.

Tio projekt får medel från Formas

2017-11-10
Formas forskarråd har beslutat att bevilja medel till tio projekt vid Umeå universitet inom fem olika utlysningar.

2,1 miljoner till Torfinn Huvenes från Vetenskapsrådet

2017-11-08
Filosofen Torfinn Huvenes, Umeå universitet, har beviljats 2,1 miljoner i projektbidrag under tre år för projektet Oenighet i tanke och språk.

VK: Salonger för akademisk kreativitet

2017-11-07
Idéhistorikern Lena Eskilsson, Umeå universitet, skriver i Västerbottens-Kuriren hur Umeå centrum för genusstudier är ett gott exempel på det som förenar kreativa akademiska rum med traditioner från andra idéskapande platser.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Per Melander

Utskriftsversion

Presskontakt

Per Melander, kommunikatör
Kansliet för humaniora, Umeå universitet
901 87 Umeå 

Besöksadress
Förvaltningshuset, östra flygeln, Universitetstorget 16, plan 4 (huvudingång från Petrus Laestadius väg)

Tel:  +46 90-786 93 79

Kontaktformulär